Van Ratrace naar Relaties: de markt is meer dan hebzucht

VU Magazine | 19 april 2017 | Govert Buijs | “Het heeft afgedaan, dat beeld van greed is good, dan profiteert uiteindelijk iedereen het meeste. In plaats van bonussen en maximale winstgroei als hoogste doel, moeten deugden een rol krijgen in de economie. Die hypothese stond centraal op het symposium Van ratrace naar relaties. ‘Doe de thuistest: durf je thuis te vertellen wat je op je werk doet?’

Vertrouwen op de deugden van mensen, Nout Wellink gelooft er niet in. “Een chauffeur van De Nederlandse Bank vertelde mij ooit hoe ze de geldcontainers onbewaakt in de Amsterdamse haven opstapelden en verderop koffie gingen drinken. Vroeger kon dat.” De wereld is enorm veranderd, complex en anoniem geworden. Volgens Wellink kun je de financiële wereld niet opschonen zonder de rest van de wereld mee te nemen.
De oud-president van de toezichthoudende DNB kent natuurlijk de klachten over regels, regels en nog meer regels, maar hij gelooft niet dat het goed komt als je ze afschaft en vertrouwt op deugdzaamheid bij financiële instellingen.” Lees verder.

Geplaatst in Govert Buijs en getagd met .