Ad Verbrugge bij Nieuwsuur

Nieuwsuur | Ad Verbrugge | 18 mei | Ad Verbrugge was op donderdag 17 mei te gast in Nieuwsuur. In het programma geeft hij uitleg over het feit dat Beter Onderwijs Nederland (BON), de vereniging waarvan Verbrugge voorzitter is, twee Nederlandse universiteiten en de onderwijsinspectie voor de rechter daagt. Aan de Universiteit Twente en Maastricht University wordt volgens BON namelijk zonder opgave van reden het Engels als voertaal gebruikt. Dat is tegen de wet. Een instituut als de universiteit heeft de maatschappelijke taak om de Nederlandse taal te cultiveren. De onderwijsinspectie wordt aangeklaagd omdat zij hier onvoldoende tegen optreedt.

“De wet op het hoger onderwijs schrijft voor dat onderwijsinstellingen de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij Nederlandstalige studenten moet bevorderen”, zo stelt Ad Verbrugge. “Dit doe je niet als je de opleiding in het Engels aanbiedt”. Dat alleen de universiteiten van Twente en Maastricht voor de rechter komen, is omdat daar de verengelsing het sterkst aanwezig. “Maar het speelt overal. Als de rechter ons in het gelijk stelt, zal de uitspraak ook gevolgen hebben voor andere universiteiten.”

Het debat over de verengelsing van het hoger onderwijs speelt al een aantal jaren. Lees hier alle berichten terug. De uitzending van Nieuwsuur waarin Ad Verbrugge te gast is, is hier te vinden.

Geplaatst in Ad Verbrugge en getagd met , .