© ENIS ODACI

Enis Odaci interviewt Ad Verbrugge

Op 14 januari 2023 verzorgt cultuurfilosoof en schrijver Ad Verbrugge de 13e VOLZIN-lezing. Verbrugge gelooft dat in onze samenleving tegenwoordig een gemeenschappelijk goed en een begeesterd verhaal ontbreekt. Als hij zou moeten kiezen tussen schriftgeleerde of profeet, kiest Verbrugge voor het laatste. Waarom? “Omdat profeten de macht aanklagen.”

“Het begint met het ontwikkelen van een soort gevoeligheid om op een andere manier naar de gebeurtenissen om je heen te kijken. Hoe bepaalde jongeren in een depressie belanden, hoe ze verliefd worden, hoe je kijkt naar de manier waarop organisaties functioneren, hoe daar een bestuurscultuur binnen komt die niet deugt of juist goed is. Zodat je begrijpt dat we niet simpelweg te maken hebben met een wereld van autonome individuen die hun leven plannen, maar dat mensen in een milieu verkeren en dat zich ook krachten en machten in hen roeren. Dat wij dus enerzijds zelf dergelijke milieus met elkaar ‘maken’, terwijl we er anderzijds juist ook aan blootstaan.” Aldus Ad Verbrugge in gesprek met Enis Odaci over zijn eigen verhouding tot filosofie en het geestelijke leven.

De 13e VOLZIN-lezing heeft als thema ‘van polarisatie tot ontmoeting’. Ad Verbrugge stelt daarin de vraag naar het verbindende verhaal in een tijd waarin mensen geen helder beeld hebben bij wat het gemeenschappelijk goed is. Niet alleen de overheid is onvoldoende in staat om een dergelijk verbindend verhaal te formuleren, maar ook burgers zelf zijn vergeten dat ze de mogelijkheid hebben de samenleving te bezielen.

Het gehele interview met Ad Verbrugge is hier te vinden.

Beeld: © ENIS ODACI

Geplaatst in Ad Verbrugge, Centrum Èthos: Actuele Reflecties.